És ha a görög zene mellett kiváló görög ízekre is vágyik...

A zenekarról

sirtos_zenekar_1.jpg

sirtos_zenekar_2.jpg
A sirtos tradicionális görög népzenei alapokra épült táncot jelent, mely leginkább a vidám eseményeket, ünnepeket, és az olyan érzéseket kelti életre, mint a szeretet vagy a szerelem. Ez a tánc lett a névadója az 1980-ban alakult Sirtos együttesnek, melynek görög származású, de Magyarországon nevelkedett alapítója egy görögországi utazás során ismerkedett meg közelebbről ezzel a zenével. Azonnal magával ragadta a különleges népzene jellegzetessége, ritmusa, és mindaz, amit hordoz: életigenlést, örömöt, hamisítatlan görög folklórt. Hogy még jobban elmélyedjen a kultúrában, az élmény hatására tanult meg játszani a tradicionális görög hangszeren, a buzukin.

Egy évvel később, 1981-et írunk, a Sirtos zenekar táncházat alapított Magyarországon, mely a népzenét szeretők egyik első találkozóhelye volt. Máig működik és a táncházak közül az egyik legnagyobb tradíciót tudhatja magáénak az Óbudai Művelődési Központban.

A zenekar életében 1982-től a görögországi turnék időszaka következett, ahol a zenék gyűjtése mellett az együttes tagjai helyi mesterektől tanulták meg az autentikus hangszereken való játékot. Hazatérve az itthoni görög közösségektől is lelkes támogatást kaptak, mely hatalmas lendületet adott ahhoz, hogy Magyarországon is megteremtsék a hamisítatlan mediterrán élményt dalaikkal.

A hazánkban járt világhírű komponista, Mikis Theodorakis Sportcsarnokbeli fellépése előtt például előzenekarként egy fergeteges hangulatú felvezetését adták az estének. Nem sokkal ezután megnyíltak előttük Nyugat-Európa kapui is, Hollandiától Belgiumig, Németországtól Ausztrián át ahol csak felléptek, mindenhova visszavárták őket. Ma már főként a környező mediterrán országokba látogatnak el, Olaszországban szinte törzsvendégnek számítanak, de az Alpoktól Portugáliáig Spanyolországon át egyaránt jártak nagy sikerű turnéik során. Munkájuk elismeréseként a Magyar Állami Operaház Balettkara is felkérte őket, így a Zorba című előadás fellépőiként szerepeltek.

Eddig négy albumuk jelent meg, melyek mindegyike napfénnyel, életörömmel, és ennek a különleges a népzenének a dallamaival varázsolja el a hallgatóságát. Járja be velük a mesés Görögország lenyűgöző tájait, és vigye el otthonába is a hamisítatlan görög folklórt.